AKTUELNO

Bivša šefica JUL-a je poslednjih godina imala je ozbiljnih zdravstvenih problema. Imala je četiri operacije, i vitalne funkcije su joj bile ugrožene.

Udovica Slobodana Miloševića, Mira Marković, preminula je danas u 76. godini života. Prema prvim saznanjima umrla je oko 15 časova po srednje evropskom vremenu.

Rođena je 10. oktobra 1942. u Požarevcu. Studirala je studije Sociologije na Univerzitetu u Beogradu, gde je i doktorirala. Bila je profesorka sociologije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu.

Foto: Tanjug AP

Sociologiju je predavala i kao redovna profesorka na Američko-francuskom univerzitetu za menadžment u Beogradu i na Fakultetu za međunarodni menadžment u Beogradu.

Foto: E-stock/Matija Koković

Takođe, bila je i redovna članica Ruske akademije društvenih nauka, gostujući profesor Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov i počasni profesor Univerziteta Lomonosov u Moskvi. Objavila je oko sto radova iz područja sociologije. Takođe, objavila je i dva udžbenika sociološke tematike. Dela su joj prevedena na mnoge jezike.

Sa Slobodanom Miloševićem ima dvoje dece - Marka i Mariju. Mira je 2003. godine napustila Srbiju i zatražila politički azil u Rusiji. Za njom je 2005. godine raspisana poternica zbog malverzacija oko dodeljivanja stanova u Beogradu. Rusija je odbila da je izruči Srbiji, jer ima status političke izbeglice.

Apelacioni sud u Beogradu je 28. marta 2019. godine ukinuo presudu kojom je osuđena na godinu dana zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja pri dodeli državnih stanova, te naložio da se suđenje ponovi.

Jednu od poslednijih knjiga  koje je objavila bili su memoari „Bilo je to ovako“ u kojoj opisuje svoj život od rođenja do izručenja Slobodana Miloševića sudu u Hagu. Za nju i danas važe priče da je bila jako važna figura u privatnom i profesionalnom životu Slobodana Miloševića, i da je uticala na mnoge ključne odluke koje je on donosio.

#Slobodan Milošević

'